Kattoremontit ja -työt
Kaikella on käyttöikänsä ja niin on myös katoilla. Kun talosi katto alkaa käydä käyttöikänsä päähän, kertoo sen heikosta kunnosta mm. ummehtunut haju, paikaltaan löystyvät ruuvit ja naulat, ruosteen syntyminen ja kasvuston ilmaantuminen katolle. Viimeistään vesivuoto aiheuttaa asukkaassa toimenpiteitä mutta toimenpiteitä kannattaa ottaa ennen kuin tilanne etenee vuotopisteeseen.
Katon paikkaus
Kattosi kunnosta riippuen, voimme auttaa asentamaan uuden katon ammattitaidolla tai jollei talosi vesikate ole vielä muulla tavoin vaihdon tarpeessa, kannattaa yksinkertaisempi korjaus. Toteutamme vuotokorjaukset tiili-, huopa-, ja peltikatteisiin sekä katon erilaisiin läpivientiin.

Huopakaton vesivuodot aiheutuvat useimmiten saumakohtien aukeamisesti tai katteeseen syntyvistä rei’istä. Huopakaton korjaus hoituu joko uusimalla bitumihuopapalat tai vuotokohtaan on toisinaan mahdollista myös juottaa bitumipaikka. Bitumikatteissa aluskate on yleensä mahdollista korjata ainoastaan alakautta, ellei koko bitumikatetta pureta aluskatteiden korjauksen tieltä.
Peltikatteet jo itsessään pitävät vettä ja lisäksi peltikatteiden vedenpitävyys varmistetaan nykyisin aluskatteella. Toteutamme konesaumapeltikatoille paikkakorjauksia ja varttikatteista voimme korjata myös aluskatteet avaamalla.


Tiilikate ei pidä itsessään täydellisesti vettä. Tämän vuoksi ehjä aluskate on elintärkeä osa toimivaa tiilikatetta. Tiilikatteen vuodot aiheutuvat usein rikkinäisestä aluskatteesta tai aluskatteen saumakohdissa ilmenevistä ongelmista.
Tiilikatteet korjataan pääsääntöisesti aluskatteen korjaamisesta ja mahdollisten rikkinäisten tiilten vaihtamisesta uusiin.
Yleisimpiä katon vuodon aiheuttaja on katon läpivienteihin syntyneet vuodot. Vuotoja syntyy usein piippujen, ilmastointihormien, kattoikkunoiden ja huoltoluukkujen ympärystöön. Läpivientien osalta toimivimpia korjaustoimenpiteitä on läpivientien uudelleen tiivistys massalla tai läpivientien kokonaan uusiminen.

Katon korottaminen
Kattoa korottamalla on mahdollista saada kotisi ullakolle toivottua lisätilaa. Ullakoilla on usein paljon neliöitä hukattuna ja korotuksen avulla nuo neliöt valjastetaan käyttöön ja hukkaneliöiden tilalle voidaan saada varsin helposti asuinhuoneita usein täyden kerroksen verran. Katon korottamiseen kohdistuu usein myös katon muodon muuttamista. Nämä muutokset voivat olla esimerkiksi tasakaton muuttamista harjakatoksi tai pulpettikatoksi. Sen lisäksi että kotisi saa uuden ja komean vesikaton, saat myös enemmän asuintilaa.
Jos ullakko on jo ennestään hyötykäytössä, jo puolen metrin korotuksella saadaan usein riittävästi tilaa, jotta kerros saadaan kunnolla lämpöeristettyä ja otettua hyötykäyttöön. Samalla kattoon voidaan tehdä myös muita muutoksia, kuten kattoikkunoiden asennusta tai harjakulman muuttamista. Katon korotus voidaan joko tehdä seiniä nostamalla tai korottamatta. Seiniä nostamaton korotus on hyvä vaihtoehto silloin kuin tasakatto vaihdetaan harjakatoksi ja katon keskiosan kohdalle saadaan asuintilaa ja reunat voi hyödyntää esimerkiksi varastoinnissa.
Katon korotuksen hinta määräytyy aina kohteen mukaan. Korotus on järkevää ajoittaa samoihin aikoihin kun katon käyttöikä on tulossa tiensä päähän. Katon korotus on varsin taloudellinen toimenpide. Perinteisessä kattoremontissa saat ainoastaan uuden vesikaton talosi katolle mutta korottamisessa saat kaupan päälle uusia asuinneliöitä kotiisi. Tämä aikaansaa luonnollisesti lisää asuinmukavuutta ja kasvattaa talosi arvoa, erityisesti pääkaupunkiseudulla, jossa neliöhinnat ovat tunnetusti korkeat. Hyvällä alueella katon korotus usein nostaa asuntosi arvoa enemmän kuin remontti maksaa varsinkin kun hyödynnät kotitalousvähennyksen.
Byrokratian osalta katon korotus on varsin vaativa urakka. Korotus vaatii rakennusluvan ja sen saamiseksi tarvitset seuraavat:
- Arkkitehtisuunnitelman - kuvat julkisivun muutoksista ja uusista sisätiloista
- LVI-suunnitelman - kuinka ilmanvaihto on toteutettu asuintiloissa. Mahdollisten vesiputkien ja viemärien muutokset
- Rakennesuunnitelman - tulevien kattotuolien kuvat ja kuinka ne yhdistetään vanhoihin rakenteisiin
- Sähkösuunnitelman - kuinka syntyvän yläkerran sähköjärjestelmä on toteutettu
- KVV-työnjohtaja valvomaan vesi- ja viemäröintiputkien muutostyöt ja ilmanvaihdon
- Vastaavan työnjohtajan joka valvoo projektia

Tasakatto harjakatoksi
Tasakattojen muuntaminen harjakatoiksi on nykyisin yleistä, sillä tasakattoisiksi rakennetut talot alkavat olla kattoremonttia vaativassa iässä. Tasakattoihin liittyy merkittäviä ongelmia, joten tasakaton uusiminen ei yleensä ole järkevä ratkaisu.
- Tyypillisiä tasakaton ongelmia ovat:
- Vesivuodot - tasakattoon syntyy ajan mittaan painaumia, joihin vesi alkaa kerääntyä ja tasakatolla vesi pysyy lähtökohtaisesti paljon pidempään kuin harjakatolla. Tästä johtuen pienetkin vuotokohdat alkavat helpommin vuotaa rakennuksen sisälle.
- Rakennusvirheet - 1970-luku oli tasakattojen ehdotonta kulta-aikaa. Valitettavasti se oli myös surullisen kuuluisaa aikaa rakennusvirheille eikä ajan rakennusstandardit läpäisisi millään tämän ajan vaatimuksia.
- Lumikuormat - jos tasakattoa ei käsin tyhjennetä, voi sinne lumisena talvena kertyä helposti enemmän kuormaa kuin mitä katto on tehty kestämään. Sen lisäksi että katon putsaus aiheuttaa työtä, syntyy lumesta sulaessa merkittävästi vettä joka valuu pitkään ajan kanssa etsimään vuotokohtia rakenteissa.
Luotettava kattourakoitsija haussa?
Kun tahdot kattourakoitsijan joka vie projektisi suunnittelusta maaliin asti, ota meihin yhteyttä joko soittamalla tai viestillä. Katsotaan yhdessä, mikä on teidän kohteessanne paras ratkaisu.

