Hirsitalon pystytys hoituu kätevästi ammattilaisten voimin


Hirsirakentaminen on vuosisatoja vanha perinteinen rakentamisen muoto ja sen juuret kasvaa Suomessa syvällä. Ennen vanhaan pitkälti kaikki talot rakennettiin hirrestä mutta kaupungistumisen myötä hirren suosio rakennusmateriaalina on laskenut. Hirsi ei suinkaan ole kadonnut kuvioista ja viime aikoina hirsirakentaminen on myös vahvasti nostanut päätään pinnalle ihmisten lukiessa raportteja uudisrakentamisen heikosta sisäilman laadusta.

Hirsitalon pystytys

Hirsitalossa asumisen ehdoton vahvuus on sen erinomainen sisäilma. Siinä missä muissa rakennustekniikoissa panostetaan äärimmäiseen seinien tiiviyteen ja energiatehokkuuteen, on hirsipuu hyvin hengittävää materiaalia ja ilma talossa vaihtuu luonnollisesti ja pysyy raikkaana luonnostaan ympäri vuoden. Rakennusstandardien kiristyessä hirsirakentaminen on saatettu tarpeettomasti kyseenalaiseen valoon. Koska hyvin hengittävän rakennuksen sisätilaa joudutaan lämmittämään enemmän, sen energiatehokkuuden ei katsota olevan aivan samaa luokkaa muihin rakennustapoihin verrattuna. Kuitenkin ajatellessa hirren kokonaisenergiatehokkuutta ja rakennusmateriaalien muodostamaa kokonaisuutta, on hirsitalo erinomainen valinta, sillä se rakennetaan lähes täysin uusiutuvasta, ja useimmiten kotimaisesta, puusta. Hirsitalon rakentamisen kokonaishiilijalanjälki onkin erinomainen muihin vaihtoehtoihin verrattuna ja sitä voi entisestään parantaa esimerkiksi aurinkopaneelien asentamisella talon katolle.

Hirsitalon pystytys käy myös muuta rakentamista nopeammin, sillä hirsitalon ehdoton etu on sen painumattomuus. Pystysuuntaan puu ei painu lainkaan ja talon pystytys tapahtuu huomattavasti muita rakennustapoja nopeammin, kun talon painumista ei tarvitse ottaa huomioon suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Työ käy nopeammin ja hirsitalon pystytys on työmäärältään pienempi ja edullisempi muihin keinoihin verrattuna.

Moderni hirsitalo ei ole perinteinen mummonmökki

Hirsirakentamisessa ollaan tultu pitkälle perinnerakentamisen ajoista. Vahnat perinnerakennukset ovat kauniita mutta eivät useimmille meistä täytä enää nykypäivän asettamia standardeja. Moderni hirsitalo on mahdollista saada täyttämään kaikki laadukkaan kodin vaatimukset alkaen kauniista arkitehtuurista tehokkaaseen tilankäyttöön. Hirsitaloille löytyy tänä päivänä laajat markkinat ja valmis hirsitalo on mahdollista muokata juuri omien tarpeiden mukaiseksi valmistajien tarjoaman laajan muokattavuuden ansiosta. 

Valmis hirsitalo kestää poikkeuksellisen hyvin aikaa. Siinä missä muutaman kymmenen vuotta vanhoja, heikosti rakennettuja, taloja joudutaan valitettavan usein purkamaan jo nyt, eivät yli satavuotiaat hirsitalot ole rapistuneet ajan hampaissa juuri lainkaan. Hirsitalo onkin poikkeuksellisen hyvä investointi tulevaisuuteen, sillä se säilyttää arvonsa ja sille löytyy aina oma ostajakuntansa.

Muuttovalmis hirsitalo vaivatta – 3 askelta onnistumiseen

Hirsirakentaminen onnistuu vaivatta hyvän suunnitelman ja osaavan porukan avulla. Noudattamalla kolmea yksinkertaista ohjeviivaa saat vietyä talohaaveesi omasta mielestäsi omalle tontille kivuttomasti.

1. Aloita hirsitalon rakentaminen huolellisella suunnittelulla

Kaikessa rakentamisessa ensimmäinen luonnollinen askel on päättää, mitä haluaa. Suunnittelutyö alkaa oikean tontin valinnalla ja tontin valinta on yksi tärkeimpiä asuinmukavuuteen liittyviä seikkoja. Hirsitalot pääsevät kunnolla oikeuksiinsa omalla tontilla luonnon rauhassa. Paras valinta hirsitalolle harvemmin on sen pystyttäminen tiheään asutetulle omakotitaloalueelle, eikä se aina ole mahdollista alueen rakennuskaavasta riippuen. Usein se on kuitenkin ainoa vaihtoehto eikä lainkaan laske hirsirakentamisen arvoa.

Oikean tontin valinnan lisäksi on syytä pysähtyä miettimään, mitä tarpeita omalle asunnolleen asettaa. Myös avaimet käteen hirsitalo on mahdollista muokata monipuolisesti omien tarpeiden mukaiseksi, joten on syytä miettiä, kuinka suuren talon tarvitsee ja mitä lisävarusteita siltä kaipaa. Esimerkiksi suurilla ikkunoilla ja siistillä pintakäsittelyllä saadaan kaunista modernin talon tuntua perinteisen hirsirakentalon tunnelman sijaan.

Hirsirakentaminen vaatii oikean tontin

Vaikka koti rakennetaan vastaamaan yksinomaan omia tarpeita ja hirsitalo lähtökohtaisesti kestää koko oman eliniän, on syytä ajatella myös talon houkuttelevuutta myös jälkimarkkinoilla. Varmista että tekemäsi valinnat vetoavat hyvin myös suureen yleisöön ja vaikka tuntuisi hyvältä vedolta rakentaa kotisi kauttaaltaan pinkillä maalilla, voi se osoittautua huonoksi ratkaisuksi myyntivaiheessa. Voit esimerkiksi perehtyä alueen kysyntään seuraamalla asunnonvälityspalveluista, minkätyyppiset asunnot menevät hyvin kaupaksi.

2. Valitse sopiva hirsitalopaketti

Hirsitalopaketin valinnassa on syytä unohtaa kiire ja mitoittaa kunnolla omat tarpeet. Vaikka useimmat talovalmistajat tarjoavat laajat muokkausvaihtoehdot talojen toteutuksessa, aiheutuu siitä luonnollisesti lisäkustannuksia. Juuri sopivan rakennusratkaisun löytäminen, joka ei vaadi yhtä paljon muokkausta kuin toinen vaihtoehto, on yleensä ajan ja vaivan arvoista. 

Kannattaa ennakkoon miettiä, kuinka tärkeää itselle on saada kodistasi juuri haluamansalainen. Hirsitalopaketteja valmistavat yritykset pystyvät tuottamaan perusmallin hyvinkin kohtuulliseen hintaan ja kaikki muuntelu voi nostaa hintaa merkittävästi. Jos itseä ei vaivaa perusmallin usein pelkistetty ulkonäkö ja ominaisuudet, voit säästää sievoisen summan.

 Suomessa on lukuisia hirsitalovalmistajia, jotka painottavat eri asioita työn laadussa. Kannattaa tutustua eri valmistajiin ja perehtyä siihen mikä heistä tekee ainutlaatuisen ja itselle sopivan. Ota huomioon ainakin seuraavat seikat sopivaa valmistajaa ja hirsitalopakettia valitessa:

  • HINTA – Talopakettien hinta vaihtelee koon ja ominaisuuksien mukaan. Pelkän lähtöhinnan lisäksi on syytä syventyä miettimään, millaisia lisävalintoja valitsemaasi pakettiin päätyy ottamaan ja tehdä kilpailutusta vasta kun kokonaishinta on tiedossa.
  • ENERGIATEHOKKUUS – Hirsi hengittää hyvin ja voi asumiskustannuksiltaan korkeampi kuin muut ilmatiiviimmät ratkaisut. Kannattaa siis varmistaa, että muut materiaalit, varsinkin ikkunat, ovat viimeisen päälle laadukkaita ettei talven aikana tulevat laskut pääse yllättämään.
  • TYYLI – Tarjolla on valtavasti eri malleja joista lähteä valitsemaan. Toisen makuun sopii perinteiseen tyyliin rakennetusta hirsikehikosta pystytetty talo, kun toinen arvostaa modernia ulkonäköä. Hirsilaatuja on myös tarjolla erilaisia, joista valita itseään eniten miellyttävä.
  • EKOLOGISUUS – Vastuullisesti rakentaminen on jatkuvasti kasvava trendi ja vaikka hirsitalot ovat lähtökohdiltaan uusiutuvista materiaaleista rakennettuja voi omista mieltymyksistä riippuen olla oleellista selvittää, mistä käytettävät hirret on peräisin ja että tiedustella muiden käytettyjen materiaalien alkuperää.
Moderni hirsitalo viimeistelyä vailla valmis

3. Valitse oikea tiimi hirsitalon pystytykseen

Kun sopiva paketti on löytynyt enää on jäljellä osaavan porukan löytäminen pystyttämiseen. Vaikka hirsitalon pystytys onkin verrattain yksinkertaisempaa moneen muuhun rakennuskohteeseen verrattuna, vaatii se erikoiskalustoa ja vankkaa osaamista, että saadaan pystytettyä laatua järkevässä aikataulussa.

Olemme olleet mukana pystyttämässä kymmeniä hirsitaloja Uudenmaan alueella ja laajemmallakin Suomessa. Suurempikin hirsihuvila nousee pystyyn osaavissa käsissä ja se on muuttovalmis hyvin kohtuullisessa ajassa.

Olemme pystyttäneet lukemattomia hirsirakennuksia eri valmistajille muun muassa Honkarakenteelle ja Kuusamo Hirsitaloille.

Kaipaatko neuvoa?

Kelpaisiko maksuton ammattilaisen neuvo? Autamme järkevien ja rahaa säästävien ratkaisuiden teossa.
Saat samalla taatusti kilpailutusta kestävän tarjouksen kohteestasi.

Soita 040 356 9931 tai lähetä viesti ja palaamme asiaan pian!